Istorija Krnjeuše

     
             
             
     

Kad je osnovana parohija Krnjeuše?


O tome nema podataka ni u narodnom pamcenju,a pogotovo ni u stampanim djelima.Svakako da je ovdasnji narod  uvijek  imao pravoslavne svestenike.Po onome sto se zna o porijeklu porodica najstarijih ovdasnjih porodica,vidi se da je vec otprije dvjesta godina bilo ovdje pravoslavnog naroda.

Svakako bilo ga je i prije tog doba ali o tome ne nalazimo nigdje pisanog spomena.Toj tvrdnji ide u prilog cinjenica sto se ta parohija nalazi dosta blizu,svega 5-6 sati hoda,od vrlo starog manastira Hrmna,koji je sve do Kalajskog rata (1788-91). imao velika imanja i znatan broj kaludjera i bio vazan crkveni centar u ovim krajevima.

Moguce je da su ti kaludjeri posluzivali i udaljenija sela u okolici,kao sto su bas i sela ove parohije.Mozda je to bas i uzrok zasto iz tog starijeg doba nema nikakvog pomena o svestenicima ove parohije.Da je u ovom kraju bilo pravoslavnog zivlja i u mnogo davnijem vremenu nego sto je to zadnjih dvjesta godina,za to nam govore temelji crkve,koje se nalaze i sasvim jasno jos i danas raspoznaju na groblju u Krnjeusi.

Ta je crkva,sasvim po pravoslavnom tipu okrenuta ka istoku.Slicna razvalina nalaze se u Krnjesi jos na jednom mjestu,blizu sadasnje crkve i to kod kuce Mile Karanovica pok Stevana.U podrumu kuce ovog Karanovica vidi se komad okruglog zida kao sto je zid kod oltara.

Prvi svestenik ove parohije,za kojeg se zna,jeste pop Pilip Karanovic.On se rodio,po kazivanju u Lici pa je tamo i skolu izucio.Cudnovato je kako se on mogao roditi u Lici kad su Karanovici ziveli na Boboljuskama.

Mozda se njegov otac privremeno preselio u Liku,pa se on tamo rodio.Iza 1800 god preseli se pop Pilip sa Bobuljusaka u Vedro Polje kod Petrovca,a odatle je ga je prezvao spahija u Seliste,najprije u Malo,a malo zatim u Veliko.Kad je on ovdje dosao mora da nije bilo ni jednog svestenika,jer se o tom nista ne spominje,nego se govori odmah o popu Pilipu kao svesteniku cijele ove parohije.On je sluzio ovu parohiju oko 15-20 god.

Negdje oko 1821 god. kada su inace mnogi pravoslavni svestenici u turskoj carevini stradali,osumnjice turci i popa Pilipa da sprema pobunu te ga otjeraju u Prkose,gdje je tad bilo sjediste vlasti i objese ga o jednoj krusci u Ponorcu

Tu je visio cio dan,i obnoc dodju njegovi ukucani te potajno skinu njegovo tijelo sa vjesala te ga odnesu kuci i sahrane na groblju odmah blizu kuce.

Iza popa Pilipa bio je njegov sin Tribun Karanovic od 1821 do 1861 god. Zatim je od 1861 do 1867 god.bio pop Trivunov brat Damjan. Od 1867 do 1903 god bio je pop Jovo Grbic iz Racica,kod Bihaca.Od 1903 do 1909 god bio je pop Jovan Zoric,rodjen u Lici,kud se njegov otac bio sklonio tokom ustanka; otac mu je bio rodom iz Prkosa.Od 1909 -10 bio je pop Toma Milankovic Iz Petrovca.Od 1910 svestenik je Petar Radjenovic iz Osredaka.

Nema se podataka,na osnovu kojih bi se moglo govoriti o prvobitnom osnivanju sela.Moze se donekle govoriti samo o porjeklu danasnjeg stanovnistva.Sama sela su vrlo stara,a danasnje stanovnistvo nije ovdje odavno.Najstarije porodice tek ako su se pre 200 god. ovamo naselile.Da su ta sela starija od doseljenika vidi se danas po pasnjacima i nekim livadama gde se nalaze tragovi nekadasnjeg obradjivanja,a to su razori i jarci.

Predanje ne zna nista o tome,da su ta zemljista orana,otkad je sadasnje stanovnistvo.

Dokaz za starinu sela jesu i nazivi seliste.A ovdje tri mjesta nose taj naziv i to u Krnjeusi Veliko i Malo Seliste i Lastvama Seliste,gde je kuca Milic Kacara.Prema duhu ovdasnjeg jezika seliste oznacava mjesto,gde je nekad bilo selo a sad ga nema,kao sto  I kolibiste oznacava mjesto gde je bila koliba.Otuda su u danasnjim selistima nekad bila sela.Ta su sela posle opustjela te dobila naziv seliste,dok opet nisu bila naseljena, al im ostao prvobitni naziv.

 

O doseljenicima.

Prema svemu,sto pojedine porodice o svom porjeklu pricaju,izgleda da su ovi krajevi pre 200 god. bili sasvim ili djelimicno pusti,jer u to vreme stavlja dolazak najstarijih porodica.A o njihovom dolasku bile su im kuce gotovo jedine.Ako pogledamo vidjecemo da taj rok pada tacno na kraj Austrijsko i Mletackog rata protiv Turaka,zavrseno Karlovackim mirom(1699god).Otad je proslo  nesto vise od 200 god.U to vrijeme morali su se krajevi sa stanovnistvom opustiti ili se bar posve prorediti.Mozda je tada zbog blizine bojista jedan dio stanovnistva pregazen a drugi se mozda sklonio i odselio dalje u unutrasnjost.

Nije iskljuceno da je tu pored pravoslavaca zivjelo i muslimana.Posto se tada granica Austrije,kao hriscanske drzave primakla uz reku Unu,mozda su se ovi muslimani osjetili nelagodno medju hriscanima,pa se odselili u grad medju ciste muslimane.

Toj tvrdnji donekle ide u prilog tragovi muslimanskog groblja blizu kuce Milica Mrdje u Lastvama.

Kako bilo da je bilo,cinjenica je da su se tu doselile najstarije od danasnjih porodica.

U pocetku ih je sigurno bilo vise,ali u ono vrijeme nije bilo nikakve stalnosti,to su se neke odselile na drugu stranu.Glavni uzrok toj nestalnosti bila je promenjiva i objesna cud begova kao vlasnika zemlje.Onu su u svako doba mogli bez ikakvog razloga oterati kmeta.A posto je bilo prazih kucista i sami kmeti su probirali i trazili bolje kuciste pa se tako i dobre volje preseljavali.Spahije,na ciju su zemlju dolazili,nisu ih tjerali vec su se radovali da im neko dodje na zemlju da ne bude pusta.Katkad su sami begovi premamljivali kmetove jedne od drugih.

U procesu naseljavanja sacinjava izrazitu granicu okupaciju Bosne I Hercegovine od strane Austro Ugarske monarhije.Dotle su se naseljavalje pojedine porodice naposamo,a odmah po okupaciji naselili su iz obliznjih krajeva Like poveci broj porodica.Sto je doselilo prije okupacije,to po narodnom shvatanju spada medju starosjedioce,a doseljenici poslije okupacije cine naseljenike.

Karanovici stanuju u Velikom Selistu(7 kuca),u Dolu(1 kuca),u Carsiji(2 kuce),u Krnjeusi(6 kuca),u Risovcu(4 kuce).Svi osim one 6 kuca u Krnjeusi iz jedne su familije i kad su se pre 100 god doselili bili su jedna kuca.Staresina im je bio pop Filip Karanovic,koji se doselio pocetkom 19 veka  najprije u Vedropolje,odatle se doselio na poziv spahije najpre mu Malo Seliste,a posle u veliko seliste.I oni u Krnjesi vjerovatno su istog porijekla,samo su ovamo dosli odvojeno od onih kao zasebna porodica.Svi slave Sv.Djurdja.

Grbici su potekli od pok.Grbica,koji se rodio u Racicu kod Bihaca.Ovamo je dosao kao djak,ozenio se od Karanovica i iza smrti poslednjeg svestenika od porodice Karanovic zapopio se i sluzio ovoj parohiji.Njegova dva sina su u zajednici kao jedna kuca.Slave Srdjevdan.

Radisici stanuju u Malom Selistu(5 kuca),u Tarbuckom Dolu(3 kuce) I Vranjeskom Dolu(3 kuce).Oni krnjeuski Radisici naselili su se iz Dabasnice pre 200 god i to najpre u Veliko Seliste poslije predju u malo.Vranovski Radisici doselili su se prije 80 god. iz Dalmacije.Najpre su neko vreme bili u Rakovici,gde su sada Manojlovici.

Na njihovom sadasnjem kucistu bile su neke Kolundzije koji tu jako osiromase pa odsele preko planine i tamo se ubrzo oporave.Kad se Kolundzije odselise spahije vrate Radisice na mjesto njihovo jer im gore bilo prostranije i pogodnije za stoku.Tada su Radisici bili vrlo imucni i cobam im je na konju za stokom isao.

Vuckovici su se takodje doselili sa najstarijim porodicama.Oni su iz Dalmacije,od Revenika i Otona.Najprije naselili njih trojicu brace na Bravsko.Tu se zabave nekih 20 god.Ali im se na Bravsku nije svidjalo zbog studeni i divljacnosti,te se dvojica braca odsele u Krnjeusu,a jedan ostane i dalje na Bravsku.Od ove dvojice protekli su svi danasnji Vuckovici.Sad ih ima u Tarbuckom Dolu(8 kuca),na Zapoljku(5 kuca), u Carsiji(2 kuce),Risovac 1 kuca.Svi Vuckovici slave Nikoljdan,sem jedne kuce Vuckovica u Risovcu koja slavi Djurdjevdan.

 

Zorici poticu iz Dalmacije,odakle su se jedni naselili najpre na Boboljuske,a otuda 50 god poslije ovamo.Drugi su pravo iz Dalmacije dosli ovamo.Oni kao da su se doselili sa najstarijim porodicama prije 200 god.Svi Zorici slave Djurdjevdan.

 

Obradovici su dosli ovamo 1879 iza Okupacije kod Gracaka(U Lici).Ima ih u Tarbuckom Dolu 3 kuce i u Risovcu ima 4 kuca, a dosli su iz Dabasnice takodje 1879 god.Svi slave sv.Jovana.


Stupari su se doselili na Skakavac kao i druge najstarije familije prije 200 god.Odatle se presele jedni otprilike pre 100 god u Tarbucki Do na kuciste nekih Kukolja,koji su se zatrli od kuge.Sad ih ima u Dolu 6 kuca,na Zapoljku 2 kuce i u Carsiji 2 kuce.Drugi dosele ovamo 70-80 god. sa Skakavca u Lastve,u Mrdjin Do.Ovih ima sada 5 kuca I prezivaju se Jovici.

 

Drinici stanuju u Tarbuckom Dolu I ima ih 3 kuce.Oni moraju poticati od Drinica iz Vrtoca,gde ih ima vise.Ne zna se kako su I  kako ovamo dosli.Svakako mora njihov dolazak padati barem 80-100 god dok se danas o tome ne zna nista.Slave sv. Nikolu(6 decembar).

 

Latkovic se rodio u Vodjenici,te je kao siroma prisao  Zoricu u Krnjeusi pre ustanka 1875 god.Poslije je bio u Zelnovcu kod bega momak,a kad su se tamo naselili 1879. katolici dobiju kuciste pa se tamo stalno naseli.Slavi Arandjelovdan.

 

Krcmari ne znaju nista o svom porjeklu,prema tome morali bi spadati medju najstarije porodice.Zive na Zapoljku.Ima ih sada 9 kuca.Slave Sv. Jovana.

 

Vojinovica ima 2 kuce na Zapoljku,a potjecu iz Mazina.Jedna se porodica doselila pre 40-50 god radi vojnicke duznosti muskih clanova a druga 1879.Slave Djurjdevdan.

 

Knezevici su starinom sa Cvjetica.Dok su tamo bili imali su na Hrnjadima 1000 ovaca Jedno vrieme 7 god. nije bilo nikakvog snijega te oni vec prestanu kositi sjeno posto cu ovce cjele godine mogle zivjeti od pase.Ali sedme  god udari zima i mecava i oni sve ovce izgube.Iza toga nasele se Knezevici na Skakavac pre 100-200 god.Tu su bili 30-40 god. a onda se najpre dosele na Risovsko brdo.I tu budu neko vreme  pa presale otprilike 50-60 god.na Zapoljak gdje su I sada.Ima ih 5 kuca .Slave sv. Jovana.

Basta se doselio iz Udbine 1879 god.

Altagici zive  u dvije grupe:jedna na Zapoljku 2 kuce i druga u Krenjeusi 5 kuca.Oni ne znaju nista o svojoj daljoj proslosti.Altagica ima jos dalje u Vrtocu 5-6 kuca te moguce da su ovi i oni istog porjekla.Slave Djurdjevdan.

 

Loncari poticu od Udbine a doselili su se 1879 god. Ima ih svega 3 kuce,u Krnjeusi 2 i na Salatima 1 kuca.Slave Djurdjevdan.

 

Santraci se sada nalaze na tri odredjena mjesta ,u Krnjeusi(3 kuce),na Brdu(7 kuca ) I pod Gredom (7 kuca ).Kuca im je bila u Krnjeusi gdje su sada Mandici.U blizini njihovoj bili su Miljusi koji odande nekuda sele.

 

Djukica ima u Krnjeusi(1 kuca) i u Risovcu(4 kuce).Krnjeuski su rodom iz Vodjenice,a Risovacki su se doselili prije 100 god iz Srednje Gore.Krnjeuski slave Arhandjelovdan. A Risovacki Sv. Marka.

 

Mandici stanuju u Krnjeusi(2 kuce) i u Risovcu(3 kuce).Potekli su iz Grahova,odakle su se doselili pre oko 70 god.Najprije su se smjestili u Risovcu ,a oko 1858 kad su Santraci krenuli ka Krnjeusi, presale se Mandici na njihovo kuciste.Risovacki Mandici odsele se iz Grahova najpre u Lijevce,ali se otuda brzo vrate u Unac.Ni tu ne ostanu dugo nego odu u Risovac(gde su Kalemberi).To je sve bilo 3-4 god.Posle se odsele njih dva brata u Donji Risovac,te se jedan naseli na kucu Djukica,a drugi na Bokica,odnosno Kresojino.Od ovih Kresoja su dvojica poginuli u Risovcu.Onda njihovo prazno kuciste zasjednu Mandici.Slave Sv.Nikolu.

 

Marjanovic u Krnjeusu dosao je iz Marjanovica Dola kao privodak, a u kucu Santracevu,te se poslije ovdje I zakucio.Marjanovic u Risovcu porjeklom je iz Smoljane,odakle je dosao pre 70 god.Slavi Sv. Jovana.

 

Momcilovici (2 kuce)doselili su se od Udbine(Lika) 1879 Slave Sv.Djurdja.

 

Novakovici su porjeklom od Zrmanje(Lika).Otuda su se oni doselili prije 200 god. I sad  u Zrmanji na Popini ima dosta Novakovica,slave Arhandjelovdan.U blizini ima jos Novakovica,u Kolunicu(30 kuca) I u Pritoci(10 kuca).Ovi su se odselili iz Kolunica.Ovdasnji Novakovici su se razbili u nekoliko grupa :U Krnjeusi(6 kuca),na Brdu 2 kuce ,u Malom Risovcu dvije kuce Novakovica sa prezimenom Suknjevici.

Oni nisu pravi Novakovici nego Predojevici.Porjeklom iz Rujiske,odatle je njihov predak pobjegao jer je ubio Turcina te dosao u Novakovice I najmio se kod njih.Od Novakovica je primio on i njegovi potomci prezime  i  slavu.Svi ovdasnji Novkovici su prije 60 god zivjeli u Krnjesi.

 

Pilipovici su kao Knezevici rodom iz Cvjetica te su prosli istim putem,kojim i Kostici.Najprije su dosli na Skakavac,a odatle poslije nekog vremena u Risovac.Tu privedu sebi i Knezevice,kojima su bili ujaci.Odatle odu Knezevici na Brdo,gdje su se zabavili 7 god,pa onda odu na Zapoljak.Pilipovici se presele iz Risovca u Krnjeusu na sadasnje kuciste.Sad su dvije kuce,slave sv.Alimpija.

 

Polovine su se doselile prije 60 god iz Dobrog Sela iz Like.Uzrok seobe je bjezanje od vojnicke sluzbe.Sad su dvije kuce u Krnjusi i jedna  u blizini u Risovcu.Slave Sv.Jovana.

 

Drobci su se doselili 1879 od Gracaca.Smjestili su se u Grabovcu.Sad ih ima 2 kuce .Slave Djurdjevdan.

 

Ceranici su takodje dosli 1869 od Gracaca.U Grabovcu su njihove 2 kuce,a u Seovcu 2.Slave Djurdjevdan.

 

Milanovici su se smjestili na Salatima.Doselili su se 1879 iz Lapca.Ima ih 2 kuce.Slave Arhandjelovdan.

 

Kolundzija se doselio 1879 iz Dobrosela u Salati.Jedna kuca,slavi Sv.Nikolu.

 

Brkljaci stanuju u Risovcu na dva mjesta :U Malom Risovcu(3 kuce) i u Luzinama(5 kuca).Oni su starinom s Popine(Lika),odakle su 1815 utekla njih nekoliko brata iz vojnistva te se naselila najprije na Skakavcu.Poslije se presele u Mali Risovac.Odatle se odsele negde 1875 u Luzine.Slave sv.Jovana.

 

Drljace su porjeklom sa Vojevca,odatle su se preselili u Suvaju I iz Suvaje 1856 u Risovac.Sad su 3 njihove kuce na Bukovoj Kosi,a 2 u Guskarici.Slave Sv.Trifuna.

 

Ilici stanuju na Bukovoj Kosi .Ima ih 4 kuce ,ne brojeci one dvije kuce  Santraca,sto su privedene u Ilice i primile njihovo prezime.Oni su poreklom iz Suvaje u Lici.Prije 80-90 god utekne im jedan Ilic od vojnistva i nastani se vise Petrovca.Tu umre,a zena mu se uda u Krnjeusi za jednog Santraca I privede sa sobom sinove ,kad ovi porastose dobise kuce na Bukovoj Kosi,a dvije u Guskavici.Slave Sv.Trifuna.

 

Petrovici doselili su se 1879 iz Doljani.Sad su ih dvije kuce.Slave Djurdjevdan.

 

Labusi  doselili oko 1800 s Popine.Najprije su  bilo vise godina u najmu u Lastvama.Poslije kupi od jednog Karanovica kuciste u Risovcu I tamo se ozeni.

 

Radjenovici su se doselili u Risovac s Ocijeva,gde ih sada ima nekoliko kuca.No daljom starinom oni su iz Srba(Lika).Doselili su se u Risovac prije nekih 80 god .Ima ih 4 kuce.Slave Djurdjevdan.

 

Culibrci su po svoj prilici iz Gorinje ili drugog sela s onu stranu planine.Mogli su se ovamo doseliti prije nekih 100 god.Ima ih u Risovcu,u Guskarici 6 kuca I Lastvama 3 kuce .Slave sv. Jovana.

 

Sijani su potekli starinom iz Prljeva u Lici.Odatle utece jedan pre 100 god zbog vojnistva,te ovamo duze vremena bio u najmu.Zatim se okuci u Brestovcu         i vrlo ozgodni.Tu im jedne godine beg uzme i zakolje vola kao hak od sjena.Oni se onda naljute i napuste kuciste i odsele se u Kolunic.Ali tamo sasvim osiromase,te se opet poslije 9 god vrate u ovaj kraj.Opet su sluzili u najmu,dok se ne smejstise na sadasnje mesto.Ima ih 5 kuca.Slave Arhandjelovdan.

 

Mirković je doselio ovamo iz Kolunića prije kojih 40 godina.Jedna kuća,slavi Nikoljdan.

Kantari su starinom iz Plavna u Dalmaciji.Njihov otac utekao je prije kojih 50-60 godina od vojništva i naselio se na Bravsko .Uz ustanak 1875. godine povratio se natrag kao bjegunac ispred turskog nasilja i umro u istoj kući, gdje se i rodio.Žena mu se uda za Božu Novakovića  u Kmjeuši.Svega dvije  kuće, slave Sv. Luku.

Dragosavac je doselio iz Bruvna 1879. Slavi Sv. Jovana.

 

Majstorovic je doselio iz Doljana 1879. Slavi Sv. Jovana.

 

Poznići su doselili iz Bruvna 1879. Ima ih sada 3 kuće.Slave Sv. Jovana.

 

Agbabe doselili 1879. iz Gračaca.Dvije kuće; slave Sv. Stevana Dečanskog.

 

Ostojići doselili iz Gračaca 1879.Jedna kuća u Risovcu, 1 u Vranovini.

 

Slave Sv. Nikolu.

 

Ćurguz Đuro stanuje u Risovcu kao cestar.Rodom iz Vođenice.Slavi Sv. Nikolu.

 

Kalemberi doselili 1879. iz Korjenice.Dvije kuće; slave Sv. Stevana Dečanskog.

 

Čiča doselio iz Bruvna 1879. Slavi Sv. Nikolu.

 

Bjelići doselili 1879. iz Korjenice.Svega  ih tri kuće.Slave Sv. Jovana.

 

Ličine stanuju u Cerovačama .Ima ih 4 kuće.Doselili su 1879. iz  Dabašnice.Slave Sv.Luku.

 

Zaviša doselio prije 100-120 g.  iz Mazina.Isprava živio zajedno sa Dragićima, s kojima je u srodstvu. Poslije  se nastani na Lijepoj Luci.Slavi Sv. Vasilija Velikog .

 

Đekići doselili su iz Gracaca 1879. Ima ih u Lastvama 3 kuće i u Krnjeuši jedna.Slave Sv. Stevana.

 

Mijaković doselio 1879. na Šehovac iz Gračaca.Slavi Đurđevdan.

 

Kačari su se zvali prije Ćulibrci  pa se po jednom svom starom , koji je bio majstor od kaca prozvali Kačari.Naselili su se dosta podavno i to , kao i ostali Ćulibrci, po svoj prilici iz Rujiške.

 

Daljevići su dalekom starinom iz Dalmacije, odakle su naselili u Bjelaj, a prije kojih 60 godina doselili ovamo u Lastve.Poslije je jedna kuća iselila na Vranovinu u Kapetanov Do.Ni sad nema nego dvije kuće, jedna u Lastvama,  druga u Vranovini .Slave Markovdan.

 

Manojlovići su doselili 1879. iz Bruvna.Ima ih 4 kuće, u Lastvama jedna, a u Vranovini (Rakovica) tri.Slave Sv. Nikolu.

 

Dragići stanovali prije 60-70 godina svi za Gradinom, a jedna kuća bila u Krnjeuši kao čardaklija uz bega. Zemljište oko Kule bilo beličaste te su ga obrađivali begovi, koji su stajali u Kuli.Kula je imala četiri boja, dva u zidu, a dva odozgo drvena.U njoj su stajali begovi kao vlasnici zemlje u cijeloj okolici, a ujedno i kao upravna i službena vlast  za svoje kmete.Tu su dolazili knezovi na nalog i priča kazuje, da je po sedamdeset štapova knezovskih prislanjalo u avliji pokraj kule.To bi htjelo reći kao da je 70 sela sa svojim knezovima bilo podložno begu, koji je u Kuli sjedio.Biće svakako pretjerano.Ali možda je u starije doba vlasništvo ovih begova naširoko zahvatalo, pa se poslije  udajom i davanjem miraza sve više sužavalo.Kad je šestom deceniju 19. vijeka ukinuto beglučenje i zavedena trećina napustili su ovi begovi  kulu i zemljište oko nje dali za čifluke  Dragićima, koji iz Zagrađa preseliše ovamo .Odakle su Dragići starinom, ne znaju ništa da kažu.Jedino govore, da su se prije zvali Kecmani, pa vremenom predjeli ime.To je vjerovatno, pošto im je isto krsno ime sv. Vartolomej.Sada ih ima svega 14 kuća i to kod Kule 7, za Gradinom 5 i na Vranovini 2.Blizu kule bila su vjesala te se ono mjesto i sad tako zove.

 

Mrđe doselili su prije 80-90  godina pobjegavši od vojništva.Rodom su iz Dnopolja (Lapac).Nijesu odmah na sadašnje mjesto stali, nego su promijenili prije toga još dva mjesta.Prije njih ovdje su bili Desnice.Ima ih danas svega 3 kuće.Slave Nikoljdan.

 

Sovilji su  u Lastvama porijeklom od Gračaca.Doselio prije 60-70 godina  bježeći od vojničke službe.Slave Sv. Nikolu.

 

Vranješ potekao od Vranješa iz Vranješkog Dola.Premakao se ovamo zbog  prisilnog beglučenja.Nekoliko puta mijenjao kućišta.Slavi Đurđevdan.

 

Škrbići znaju da nijesu odavno na ovome kućištu jer kazuju, da su prije tu bili Marjanovići .Ali odakle upravo potječu, ne znaju.Slute, sudeći po istom krasnom imenu, da su potekli od Grbića, kojih ima dosta u Suvaji(Petrovačkoj).Prema tome bi mogli i oni biti iz Suvaje.Slave Đurđevdan.

 

Vulini su po pričanju doselili ovamo prije 100-120 godina iz Rašinovca.Odavde su neki u toku vremena odselili preko planine, a neki iz Rašinovca u Zmijanje.

 

Kovačevići starinom su iz Mazina, ispod Kremena, gdje ih i danas ima veoma mnogo.Prije otprilike 150 godina jedan Kovačević, koji je imao petoricu braće ubije čovjeka u Mazinu pa pobjegne u Bosnu i unajmi se na Bravsko.Kad mu drugi brat doraste do vojništva pobjegne i on ovome bratu na Bravsko.Tu se  zakuće i požene.Ženi jednoga od njih bilo je ime Joka,te  se po njoj svi njihovi potomci prozovu Jokići.Jedni su ostali na Bravsku do danas te se nazivaju pravim imenom Kovačevići, ali ima ih pod raznim prevedenim imenima.No drugi nedugo iza dolaska na Bravsko krenu se i dosele na Vranovinu ( gdje su danas Jokići).Svi su se oni tada nazivali Jokići.Sadašnji Jokići na Vranovini privedeni su pravim Kokićima ( Kovačevićima) Na Vranovinu iz Marjanovića Dola.Zvali su se Grbići i slave Srđevdan.Oni poprime prezime  ovih, među koje su privedeni.Poslije nekog vremena odsele svi Jokići (Kovačevići) iz Vranovine.Samo ostanu na mjestu oni privedeni Grbići, no pod imenom Jokića.Jedni od Jokića  Kovačevići nasele u Rakovicu, gdje su i sada Kovačevići, a drugi u Vođenicu, smjeste se kod svojih rođaka Kovačevića u Malinu.Ali oni su im došli pod promijenjenim imenom kao Jokići.No tu na mjestu svoje starine i pod uticajem tamošnjih rođaka odbace prezime Jokić i poprime opet staro Kovačevići.

 

Kovačevića ima u Rakovici 7 kuća.Slave Nikoljdan.

 

Sovilji (Sofilji) doselili su se 1879 iz Kajana kod Gracaca i nastanili se u Rakovici.Ima ih sada 8 kuca.Slave Sv.Nikolu.

 

Surle doselili su se takodje 1879 iz Dabasnice,slave Lazarevu Subotu.Na mjestu gdje su Sovilji,Surle i Herceg bile su muslimansko begovske kuce.

 

Vranjesi su se doselili u Rakovicu odozgo iz Vranjeskog Dola i to kao begovski momci.Sad ih ima u Rakovici 3 kuce,a u Vranjeskom Dolu 5 kuca.Daljnje porjeklo njihovo se ne zna.Bice da i oni spadaju u najstarije ovdasnje porodice.

 

Jevici su isto tako odavna na sadasnjim kucistima.Starina im se ne zna.Prije 50-60 god bilo ih je svega 2 kuce ,a danas ih ima 12.Od njih su jos protekle od privodaka  po jedna kuca u Risovcu i Brestovcu.Slave Djurdjevdan.

 

Kerkezi ne znaju o svojoj starevini.Oni su odavna na Vranovini.Ima ih 12 kuca.Slave Djurdjevdan.

 

Jokici vidi Kovacevici

Plecas doselio 1879 iz Bruvna.Slavi Sv.Jovana

Radakovici doselili 1879 iz Bruvna,tri kuce.Slave Nikoljdan

Mandic doselio iz Dobasice 1879.Slavi Nikoljdan.

 

Adamovici poticu starinom iz Dalmacije.Doselili su se prije 200 god.U seobi zadrzali su se neko vreme u Uncu gdje i sada ima jedna kuca Adamovica.Doselili su se ovamo kao dvije porodice,koje nisu bile u bliskom srodstvu.Jedan dio njih kao I potomci imaju predjevak Lavonjici.Sa Vranovine se odselila jedna porodica na Vojevac,te ih ima i tamo par kuca.

Danas ih ima u Gornjoj Vranovici 15 kuca.Slave Sv.Jovana.

 

Repac doselio iz Kule kod Gospica 1879. Slavi Nikoljdan.

Pjevaci doselili 1879 iz Citluka kod Gospica.Dvije kuce,slave Nikoljdan.

 

Tih 76 porodica bude danas u granicama ove parohije.Nekima od njih ne moze se odrediti starost ni porijijeklo.Ili su veoma stare ili nisu imale smisao za cuvanje porodicnog predanja.Za prilican broj porodica predanje govori da su dosle pre 200 god i to iz Dalmacije i Like.Jos veci je broj porodica koje su se doselile u vreme doseljenja onih poslednjih,prije 200 god pa do okupacije(1700-1878).Ovo su bili uglavnom vojnicki bjegunci iz obliznjih mjesta austrijskih.Osim toga doselili su se i neke porodice iz obliznjih sela,koje su protjerali begovi ili su se same ostavile stara kucista i  posla ovamo na upraznjena.Najmladje stanovsnistvo izbilo je ovamo sa okupacijom 1879.Ti su dosli odjedanput i to iz obliznjih mjesta u Lici.Zauzeli su mjesta gdje su prije bili muslimani ,kao Loncari u Krnjeusi gdje su prije bile tri muslimanske kuce ,Sofilji,Surle i Herceg u Rakovici gde je pre bilo 5 muslimanskih kuca.I u  Zelnovcu su bile 2 muslimanske kuce.Na njihovo mjesto su dosli katolici.Drugi su dobili kucista tako da su kupili djelove kucista od starosjedioca,posto su ovi imali vrlo prostrana.Naseljenici iz 1879 su dosli ovamo kao vrlo bogati ljudi ,posto su u Lici skupo prodali svoju zemlju,a ovamo su sasvim jeftino kupili,samo sto su tamo bili vlasnici zemlje,a ovamo su postali kmetovi zemlje.Osim toga svako od njih je donio nesto stoke.Samo nekoliko starinske porodice povratile su se iz Like ovamo kao zivlje sa nesto imanja i stoke.Kuce nisu zatekli ni oni kao ni novosedioci,nego su morali tada svi da naprave najpre kakvu takvu kucu pa tek onda u druge poslove da zalaze.Te su prve kuce bile ponajvise od plota.Malo poslije zamjenile su ih kuce od cvrstog materijala,a ima i kuca od kamena.

 

 

Rad i Privreda:

 

Stanovnistvo se zanima kao dvema glavnim granama privrede,tezaklukom i stocarstvom.Zemljoradnja sama ne moze da ishrani ovdasnji svijet,nego se  mora prodavati dio stoke i kupovati zito.Sama privreda je na vrlo niskom stepenu.O naprednom radnu ne moze biti ni govora,za oranje upotrebaljava se drveni plug I drljaca.Ore se na razore sa jarcima.Dubina oranja 6-10 cm.Sije se iz ruke.Kosidba se vrsi rucno.Kosi se zito i trava osim psenice,koja se zanje srpom i vezuje u snopove.Vrse se konjima previja lopatom.U novije vrijeme upotrebljava se nekoliko traktora za ciscenje zita.Na njivama rade muski ali dosta zena i deca posebno u novije vrijeme,otkad su mnogi muski otisli raditi u Ameriku i Njemacku.

Osim zemljoradnje bave se neki posebno u Risovcu i sumskim radom kao pravljenje zdjela,cijepanjem simle,tesanjem vesala.Ima dosta majstora koji rade sa drvetom I to obicne tezacke poslove kao pokrivanje kuca.

Zene obavljaju posao i to vecim djelom zimi.One siju konoplje,cuvaju je,kisele,nabijaju,grebu,predu,vare.Predu i vunu te prave carape,rukavice i maje.

 

 

Prvi dio istorije Krnjeuse preuzet iz Srpskog etnickog zbornika Petra Radjenovica  knjiga XXV

 

 

Novu  dokumentaciju cu pokusati da nabavim ili da dopisem ono sto saznam,slijedeci istoriografske cinjenice,sve do novijeg vremena….ipak ce trebati vremena za to jer to su dokumenti koji ce ostati nekim novim generacijama ,kao sto je i ovaj ostao nama..

Sve zanimljive materijale o vremenu prvog i drugog svjetskog rata kao i kolonizacijama naseg mjesta poslije tih ratova na podrucja istocnih srpskih zemalja i u dijasporu mozete poslati elektronskom postom na  krnjeusa@gmail.com  ili mrdjasat@yahoo.com